OPERATION FOR TUNGE ØJENLÅG


Hvad er tunge øjenlåg? 
Den slappe hud på øjenlågene giver typisk en tyngende fornemmelse over øjnene. Den kan tiltage som dagen går. Huden kan være foldet og der kan være fedtvæv bag den. Nogle er samtidigt generet af et meget træt udseende og brillebærere kan være generet af at skulle pudse briller mange gange dagligt, noget som sker fordi huden på de øvre øjenlåg får øjenvipperne til at feje ned over indersiden af brilleglassene og afsætte lidt fedtet materiale herpå. Der kan også være gener i form af indskrænkning af synsfeltet, hovedpine eller irritation og kløe af huden på øjenlågene.
 
Før operationen.
Forinden operationen indkaldes De til en kort forundersøgelse, hvor vi vurderer, om der er indikation for operationen, og hvorledes den skal foretages. De vil ved denne forundersøgelse få taget et billede af øjenlågene. Vi aftaler tidspunkt og taler om den medicin De evt. får dagligt. Af interesse er her alle blodfortyndende medikamenter og naturmedicin. Det drejer sig om især Marevan, Marcoumar, Hjertemagnyl (herunder Magnyl og Ibuprofen samt andre gigt- midler) samt fiskeolie. Det kan komme på tale at holde pause med disse lægemidler op til operationen. Det skyldes, at der ellers kan forekomme blødninger som kan være svære at stoppe. Pausering med livsvigtig blodfortyndende medicin aftaler De som patient bedst med din egen læge.
Ved forundersøgelsen måles afstanden fra hudfolden på øjenlågene ned til pupillen og hvis afstanden er mindre end 3 mm og man har funktionelle gener af den slappe hud, er der indikation for en operation man ikke selv skal betale. Såfremt det alene er til kosmetisk gene, skal man selv betale.
De vil også få at vide risici ved operationen. Der kan komme infektion i såret, hvilket ses i mindre end 1 ud af 1000 patienter. Efter alle operationer kommer der et ar på øjenlågene som i starten hos nogen kan være rødligt og tydeligt men efter nogle måneder ses kun en fin tynd lys streg på øjenlågene når disse lukkes. I meget sjældne tilfælde kan optræde en lukkedefekt efter operationen hvor øjenlåget har svært ved at lukke helt og fugte øjeæblet. Dette kan på sigt give alvorlige komplikationer så som hornhindebetændelse.
 
Det gælder for alle øjenlågsoperationer, at de foretages i lokalbedøvelse. En bedøvende væske sprøjtes forsigtigt ind under huden, hvor indgrebet skal foretages. Denne del er en anelse generende, men bedøvelsen virker hurtigt og resten af proceduren er helt smertefri. Man skal ikke være fastende til disse operationer.
 
Efter operationen.
Efter operationen hæver muskel- og bindevævet en smule op, og det er med til at give det hævede udseende omkring øjnene efter operationen. Det er meget individuelt hvor længe hævelsen varer, hos nogle kun få dage eller næsten ikke, hos andre i 1-3 uger. Lige efter operationen skal De sidde 30 minutter i øjenklinikken med en ispose holdt mod øjenlågene for at minimere hævelsen. De kan med fordel gentage dette derhjemme de første tre dage ved at lægge isposer eller lignende, forsvarlig pakket ind i stof over de opererede øjenlåg. Gerne 4 gange á 15 minutter dagligt.
De fleste har ikke store gener de følgende dage, men der kan forekomme lidt stikken og prikken og generelt ubehag omkring øjnene. Men det er forbigående og kortvarigt. Nogle kan gå på arbejde allerede dagen efter operationen, det gælder især de som har stillesiddende indendørs arbejde, hvorimod andre med f.eks. tunge løft osv. må vente nogle dage. Fælles for alle er, at stingene som bliver sat under operationen skal fjernes hos os efter 6-7 dage. Herefter går man ind i en ny fase hvor man gradvist nyder gevinst af operationen i form af øget velvære.
At man tidligere har fået foretaget en operation for øjenlågssygdom udelukker ikke at man har behov for en ny, idet resultaterne ikke altid er varige.